23 Mart 2013 Cumartesi

HATAY

HATAY
Çarşıların, hanların, kilise ve evlerin ön plana çıkarak, diğer illerden çok farklı bir kent dokusu oluşturduğu, antik kentleri, tarihi dokusu, daima sıcak havasıyla farklı bir şehir Antakya. Eşsiz güzellikte örnekler barındıran Hatay Mozaik Müzesi, tarihi Uzun Çarşı, cami ve türbeler kent merkezinde bulunuyor. Samandağ sahillerine tepeden bakan doyumsuz güzellikteki Akdeniz manzarasıyla St. Simon manastırı, Titus tüneli, bir başka tarafta nefes almanızı kolaylaştıran hava akımı, gözü dinlendiren bitki örtüsü, mitolojik öyküsü ve kulak okşayan şelale sesiyle Harbiye mesire yeri, Şenköy Şeyh Ahmet Kuseyri Türbesi... Hepsi burada. 

Çarşıların, hanların, kilise ve evlerin ön plana çıkıp birbirine benzeyen illerden çok farklı bir kent dokusu oluşturduğu; misafirperver, yardımsever, konuşkan ve samimi insanlarıyla Hatay'da sıkılmak aklınıza bile gelmez. Yaylaları, yürüyüş parkurları, plajları, Arsuz, İskenderun, Payas'taki turistik değerleri arasında kesme taştan yapılan Payas Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi ve antik Issos su kemerleri ile çevrili Hatay'da; kendinizi sürekli çekim yapılan bir film platosunda ya da açık hava müzesinde zannedebilirsiniz. Kısacası Hatay'a gelmek için sayısız nedeniniz var. 

Bakras kalesi Kızıldağ etekleri Bakras köyü yakınındaki kale, Hatay'a girerken ilk karşınıza çıkan yapı. Kartal yuvasını andıran bulunduğu konik ve sarp tepe ile bütünleşen Bakras kalesi, 2000 yıllık tarihi boyunca birçok defa el değiştirmiş. Son olarak Osmanlı döneminde onarılarak tüm görkemi ile günümüze ulaşabilmiş, görmeye değer güzellikler sergileyen bir yapı. 

Titus tüneli M.Ö. 300'lerde mimar imparator Vespasianus zamanında kenti tehdit eden sel sularını önlemek amacıyla 1000 kişilik esir ordusu tarafından 10 yıl boyunca delinerek açılmış. Titus zamanında tamamlanan yüksekliği 7 m, genişliği 6 m, uzunluğu 1380 metrelik tünelin 130 metresinin üstü kapalı. Bu bölümü gözlerinizi karanlığa iyice alıştırdıktan sonra, kanal boyunca duvara dokunarak yürüyüp, diğer aydınlık girişe geçebilirsiniz (zemin ıslak ve kaygan). Titus tünelinin yolu üzerindeki kemerli köprünün yanında bulunan bahçe içine saparak dar patikadan ilerleyip, veba nedeniyle tarihte 300-400 kişinin öldüğü ve toplu kaya mezarlarının yer aldığı Beşikli Kilise'yi görebilirsiniz. 2000 yılı inanç turizmi ilan edildiği halde, hedeflenen tanıtımın yapılamadığı ülkemizde, Hatay'daki Saint Pierre, Hıristiyanlığın ilk kilisesi olarak biliniyor. Reyhanlı karayolunun 2. km'sinde Haç dağı güney yamacındaki mağara kilise 9.5 m genişliğinde, 13 m uzunluğunda ve 7 m yüksekliğinde. 12 havarinin başı olan Saint Pierre Hıristiyanlığı yaymak için ilk olarak burada çalışmalara başlamış. 

Apollon'un Defne'yi kovaladığı birçok kültürü birarada barındıran kent, defne ağacı meyvelerinden çıkarılan yağ ile yapılan defne sabunu sayesinde, güzellik ve sağlık kaynağı olarak da ün kazanmış.

Doğal nar ekşisi, nar meyvesinin ezilerek ve kaynatılarak elde edilen özüdür. Yemeklere lezzet vermekte kullanıldığı gibi sulandırılarak şurup yapılmak suretiylede tüketilir. Vitamin ve enerji deposu olarak bilinir. Vücudun güçlenmesinin yanısıra birçok hastalıkların tedavisinde de kullanılır.

Defne sabunu, Defne vücut ve saç için nebati yağlardan üretilmiş doğal bir banyo sabunudur. Terkibi saf zeytin yağı ve defne yağıdır. Üretiminde hayvansal yağlar, sentetik parfüm, boya, köpürtücü ve sertleştirici kimyasallar kullanılmaz. Defne sabunundaki defne yağı ve zeytin yağı cildin beslenmesi ve yumuşak kalmasını sağlar. Saçların kendi doğal canlılığını doğal kokusu saç yumuşaklığı ve sağlığı için yarar sağlar.

Bu yazı 14 Nisan 2005 tarihinde Şenköylüler Web Sitesinde yayınlanmıştır.  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder