Yaz mevsiminin başlarında henüz olgunlaşmamış olan yeşil cevizler toplanır.
Cevizin sertliği salatalık kıvamında içine çatalın rahatça girebileceği tazelikte olmalıdır.
Önce cevizler maharetli ellerde çabucak kabuklarından keskin bir bıçak yardımıyla soyulur.
Daha sonra çizilir ve defalarca suyu değiştirilir. Bu işlem bir çok aktarma kazanı kullanılarak yapılır.
Sıra acı suyu çıkan cevizlerin şişlenmesine
gelmiştir. İçine şerbetin daha iyi işlemesi için yapılan bu işlem
cevizi kenarlarından çentik şeklinde keserek te
yapılır. Kireç kaymağına koyulan cevizler buradan alındıktan
sonra iyice yıkanır ve haşlanır.
Haşlamadaki amaç cevizin içindeki son acı suyu da almaktır.
Haşlama suyundan sonra son birkez daha yıkanır,
suyu süzülür ve Şenköylüler ceviz reçelinin yapılacağı kazana koyularak
üzerine şekeri dökülür. Şeker ve ceviz bu şekilde
uzun bir süre bekler. Şeker suya kestikten sonra karanfilleri
atılarak yavaş ateşte uzun süre pişirilir.
Cevizler piştikten sonra kazanın altı söndürülür kapağı açık olarak
üç yada dört gün bu şekilde kazanında soğumaya
bırakılır. Soğuma işleminden sonra Şenköylüler Ceviz Reçeli kavanozlara
10 ve 20 adet ceviz içerecek şekilde doldurulur.
Büyük tenekelere ise 500 adet ceviz içerecek
şekilde doldurularak sunuma hazır hale getirilir.
Ceviz Reçelinin detaylı tarifine http://www.senkoyluler.com/cevizreceli.html sayfasından ulaşabilirsiniz.
Afiyet olsun.
Geleneksel Yemekler
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder