Hatay'da, diğer kentlerde pek rastlanmayacak özellikler taşıyan farklı 
bir çarşı var. Künefecilerle başlayan çarşı yolunda gecenin geç 
saatlerine kadar açık künefe dükkanları var. İçi tuzsuz peynirle 
hazırlanıp şerbetlenerek üzeri kaymak veya dondurma ilavesiyle servis 
edilen tatlı, Hatay'ın simgelerinden biri. Künefe malzemesi olan un ve su 
karışımı tel kadayıflar, kızgın sini üzerine delikli hamur kovasından 
duş misali dökülüp 1 dakika içinde pişirilerek kenara alınıyor.
  
Uzun
 Çarşı'nın ikinci can alıcı noktası peynirciler ve nar ekşisi 
satıcılarının olduğu bölüm. Birçok çeşidi olan 
peynirler içinde, keçi 
sütünden yapılan keçi peyniri, sıcak suya girip sünmüş olan sünme 
peynir, çara denilen küplere dizilip toprak altında bekletilen çara 
peyniri, aynı yöntemle elde edilen baharatlı ve sürk çökeleği gibi 
çeşitleri olan çökelek peyniri, az tuzlu nefis tadıyla kahvaltılık köy 
peyniri, künefe içinde kullanılan tuzsuz künefe peyniri, tel tel 
yenilebilen, düğümlenip salkımlar halinde satılan örme peyniri, Şenköylüler Haşlama Peyniri, Şenköylüler Merdane Peyniri ve dil 
peynirleri. Peynirlerin yanında, 
kahvaltılarda ve çorbada kullanılan tuzlu yoğurtların dizildiği 
tezgâhlarda da çeşit zenginliği yaşanıyor. 
Tarihi Uzun Çarşı, eski evleriyle kaplı bir mahalle arkasında 
rengârenk görüntüsüyle birbirinden ilginç portreler ve dükkânlarla, 
enstantaneler sunuyor Antakya'da. 
Uzun Çarşıya gidince nerede ne yenir başka bir yazının konusu olsun. Kısaca "Pöç Kasabı" ve "Közde Künefe" gibi ip uçlarını sizlerle paylaşayım... Anlayanlar anladı :)
Sağlıcakla kalın,
Geleneksel Yemekler 
 
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder