Hatay'da, diğer kentlerde pek rastlanmayacak özellikler taşıyan farklı
bir çarşı var. Künefecilerle başlayan çarşı yolunda gecenin geç
saatlerine kadar açık künefe dükkanları var. İçi tuzsuz peynirle
hazırlanıp şerbetlenerek üzeri kaymak veya dondurma ilavesiyle servis
edilen tatlı, Hatay'ın simgelerinden biri. Künefe malzemesi olan un ve su
karışımı tel kadayıflar, kızgın sini üzerine delikli hamur kovasından
duş misali dökülüp 1 dakika içinde pişirilerek kenara alınıyor.
Uzun
Çarşı'nın ikinci can alıcı noktası peynirciler ve nar ekşisi
satıcılarının olduğu bölüm. Birçok çeşidi olan
peynirler içinde, keçi
sütünden yapılan keçi peyniri, sıcak suya girip sünmüş olan sünme
peynir, çara denilen küplere dizilip toprak altında bekletilen çara
peyniri, aynı yöntemle elde edilen baharatlı ve sürk çökeleği gibi
çeşitleri olan çökelek peyniri, az tuzlu nefis tadıyla kahvaltılık köy
peyniri, künefe içinde kullanılan tuzsuz künefe peyniri, tel tel
yenilebilen, düğümlenip salkımlar halinde satılan örme peyniri, Şenköylüler Haşlama Peyniri, Şenköylüler Merdane Peyniri ve dil
peynirleri. Peynirlerin yanında,
kahvaltılarda ve çorbada kullanılan tuzlu yoğurtların dizildiği
tezgâhlarda da çeşit zenginliği yaşanıyor.
Tarihi Uzun Çarşı, eski evleriyle kaplı bir mahalle arkasında
rengârenk görüntüsüyle birbirinden ilginç portreler ve dükkânlarla,
enstantaneler sunuyor Antakya'da.
Uzun Çarşıya gidince nerede ne yenir başka bir yazının konusu olsun. Kısaca "Pöç Kasabı" ve "Közde Künefe" gibi ip uçlarını sizlerle paylaşayım... Anlayanlar anladı :)
Sağlıcakla kalın,
Geleneksel Yemekler
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder