23 Şubat 2013 Cumartesi

Antakya Uzun Çarşı

Hatay'da, diğer kentlerde pek rastlanmayacak özellikler taşıyan farklı bir çarşı var. Künefecilerle başlayan çarşı yolunda gecenin geç saatlerine kadar açık künefe dükkanları var. İçi tuzsuz peynirle hazırlanıp şerbetlenerek üzeri kaymak veya dondurma ilavesiyle servis edilen tatlı, Hatay'ın simgelerinden biri. Künefe malzemesi olan un ve su karışımı tel kadayıflar, kızgın sini üzerine delikli hamur kovasından duş misali dökülüp 1 dakika içinde pişirilerek kenara alınıyor.
  
Uzun Çarşı'nın ikinci can alıcı noktası peynirciler ve nar ekşisi satıcılarının olduğu bölüm. Birçok çeşidi olan peynirler içinde, keçi sütünden yapılan keçi peyniri, sıcak suya girip sünmüş olan sünme peynir, çara denilen küplere dizilip toprak altında bekletilen çara peyniri, aynı yöntemle elde edilen baharatlı ve sürk çökeleği gibi çeşitleri olan çökelek peyniri, az tuzlu nefis tadıyla kahvaltılık köy peyniri, künefe içinde kullanılan tuzsuz künefe peyniri, tel tel yenilebilen, düğümlenip salkımlar halinde satılan örme peyniri, Şenköylüler Haşlama Peyniri, Şenköylüler Merdane Peyniri ve dil peynirleri. Peynirlerin yanında, kahvaltılarda ve çorbada kullanılan tuzlu yoğurtların dizildiği tezgâhlarda da çeşit zenginliği yaşanıyor.

Tarihi Uzun Çarşı, eski evleriyle kaplı bir mahalle arkasında rengârenk görüntüsüyle birbirinden ilginç portreler ve dükkânlarla, enstantaneler sunuyor Antakya'da. 
Uzun Çarşıya gidince nerede ne yenir başka bir yazının konusu olsun. Kısaca "Pöç Kasabı" ve "Közde Künefe" gibi ip uçlarını sizlerle paylaşayım... Anlayanlar anladı :)

Sağlıcakla kalın,
Geleneksel Yemekler



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder