23 Şubat 2013 Cumartesi

Merhaba,

Bu günlük sayfasında sizlere Hatay Mutfağından örnekler sunmaya çalışacağım...

Hatay Mutfağı'nın da Türk Mutfağı içerisinde çok özel bir yere sahip olduğunu belirtmeye gerek yok sanırım. Türkiye'de ögün mutfaklar denildiğinde akla gelen bir kaç şehir vardır, bunlar; Antakya, Antep, Urfa, Maraş, Bolu... Herkesin ilk 10 listesinde bu şehirler mutlaka yer alacaktır. Bu mutfaklardan en önemlilerinden biri de Hatay- Antakya Mutfağıdır.  Antakya mutfağını farklı kılan nedir peki? Bunu daha iyi anlayabilmek için öncelikle onun bulunduğu bölgede hangi uygarlıkların gelip geçtiğine bakmak gerekir. 

Hatay Yöresi, önemli ticaret  yolları üzerinde olması nedeniyle dışarıdan gelen çeşitli uygarlıklara, kültürlerle sürekli iletişim halinde yaşamıştır. Ayrıca binlerce yıldır üzerinde yaşayan kadim toplumlara beşiklik etmiştir. Antakya Mutfağında yer alan birçok yemeğin tarifi, bu uygarlıkların bıraktıkları, uyguladıkları yemek tariflerin ortak bir özüdür. 


Haritada Hatay'a baktığınızda gözünüze çarpan ilk önemli ayrıntı Hatay'ın Akdeniz'in bir parçası olmasıdır. Sonuç olarak Hatay Mutfağı, tipik bir  Akdeniz Mutfağı olup hiçbir zaman bu özelliğini yitirmemiştir. Hatay'ın kendine özgü birçok geleneksel yemekleri, yapılış  ve içeriklerinde tarihsel etkiler, farklı kültürlerin etkileşimi, ekolojik çevredeki zenginliğin yanı sıra, kuşaktan kuşağa aktarılan damak zevkinin bir bütünüdür aslında. 

Bu sitede yer alacak yemeklerin tariflerini ve malzemeleri Şenköylüler Sitesinden (www.senkoyluler.com) faydalanarak hazırlayacağım. Şenköylüler Web Sitesinde yer alan Antakya'ya özgü malzemeleri ve bu malzemelerden nasıl lezzetler yaratılabileceğini dilim döndüğünce sizlere aktarmaya çalışacağım. Elbette bol bol fotoğraflarla... 

Sevgilerimle,
Geleneksel Yemekler

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder